De gietvloerexpert aan het woord – Gietvloer zelf doen

Tips voor het aanleggen van een gietvloer

Om eerlijk te zijn, wij zien natuurlijk het liefst dat particulieren en ondernemers een professioneel bedrijf als de onze inschakelen voor het aanbrengen van een gietvloer, maar we weten inmiddels dat veel mensen die klus ook zelf willen doen. Daarom een paar tips waar u aan moet denken als u een gietvloer gaat aanleggen in de garage, badkamer of woonkamer.

 1. Gietvloer zelf doen – Kiezen van een product
  De juiste productkeuze is belangrijk bij het zelf doen van een gietvloer. U kunt tegenwoordig allerlei producten in webshops bestellen of gewoon op de bouwmarkt een PU gietvloer van de schappen halen, maar voordat u dit doet nog even een paar zaken op een rijtje. Alifatische PU producten zijn in tegenstelling tot reguliere aromatische producten beter bestand tegen UV-straling. Ook zal het risico op verkleuren of vergelen een stuk lager zijn. Daarnaast is het belangrijk dat u bij het zelf doen van een gietvloer bij dezelfde leverancier de twee componenten koopt die bij elkaar horen. Epoxy of polyurethaan en de desbetreffende harders horen bij elkaar. Ga dus niet zomaar een harder ergens anders vandaan halen.
 2. Preparatie en inspectie van de ondergrond zelf doen
  Het juiste resultaat voor het zelf doen van een gietvloer vergt een goed geprepareerde ondergrond. Gietvloeren zijn zeer dunne afwerklagen die moeten beschikken over een uiterst vlakke ondergrond. Bij het inspecteren van de ondergrond zult u moeten letten op scheuren in de vloer of scheuren en openingen waar vloer en wand samenkomen. Deze scheurtjes moeten altijd eerst met de juiste kitten worden afgedicht. Bij recent opgeleverde en net uitgeharde betonvloeren is het zaak de cementhuid eerst te verwijderen. Dit kunt u eventueel met een betonschuurmachine doen. Het zelf aanleggen van een gietvloer begint bij de juiste uitvlakking, het dichtkitten van scheuren, het schuren van de bovenlaag om vervolgens de gehele ondergrond goed stofvrij te maken.
 3. Zelf aanbrengen en bestellen van hechtprimers
  Als u een gietvloer zelf gaat doen, let er dan op of de hechtprimer geschikt is voor de ondergrond. Meestal wordt deze hechtprimer door dezelfde fabrikant in het gietvloerpakket aangeboden, in dat geval weet u bijna zeker dat u over de juiste hechtprimer voor dit specifieke gietvloerproduct bezit.
 4. Zelf mengen van componenten
  Oeverloos vermeld op alle etiketten en stikkers, alle epoxy en PU gietvloeren bestaan uit twee componenten die veilig en zonder gezondheidsrisico’s moeten worden gemengd. Dat betekent in hoofdzaak goede beschermende kleding en gezichtsmaskers. Het aantal doe-het-zelvers valt niet te tellen die deze aanwijzingen wat te lichtvaardig opvolgen.