Gietvloer aanleggen? – Doe het zelf

Handige doe het zelf tips voor doe-het-zelf gietvloerenklusser
Doe-het-zelfen is nooit weg geweest, zelfs mensen die nog goed in de slappe was zitten zijn tegenwoordig ook zelf in huis bezig. De doe-het-zelf gietvloerenklusser is evenwel een geval apart. Deze zal in vele gevallen zijn producten bij de bouwmarkt of via webshops inkopen om daarna zelf met de vlakspaan aan de gang te gaan. Een gietvloer doe-het-zelver zal zich ervan moeten vergewissen of de bestaande ondergrond wel vlak genoeg is voor de desbetreffende gietvloer. Er zijn nog steeds klussers die denken dat een bestaande cement-dekvloer vlak genoeg is. Dat kan zo zijn, maar meestal is bij pas opgeleverde cement-dekvloeren het probleem dat de cementhuid er nog betrekkelijk ‘losjes’ op licht. Een beetje flink schuren en u merkt dat het echte harde oppervlak pas onder deze cementhuid begint. De doe-het-zelf gietvloerenklusser doet er dus goed aan deze eerst weg te schuren. Cementhuiden wegschuren doet u bij voorkeur met een machinale schuurmachine die geschikt is voor beton. Het schuren van betonvloeren vergt enige oefening, u moet natuurlijk niet te diepen strepen gaan trekken in de betonvloer want dat ziet u in de gietvloer soms gewoon weer terug.

Veilig werken met gietvloeren voor de doe-het-zelver
Of u nu een garagevloer wilt renoveren of een badkamer wilt opwaarderen met een gietvloer, als doe-het-zelver krijgt u te maken met chemische bestanddelen die moeten worden gemengd. Zowel epoxy gietvloeren als polyurethaan gietvloeren bestaan doorgaans uit twee componenten, het middel zelf en de harder, meestal een amine- of Isocyanaat harder. Het mengen moet gebeuren met veiligheidskleding en een gezichtsmasker, het inademen van giftige dampen kunt u het beste als doe-het-zelf gietvloerenklusser zien te vermijden. Het scheelt uiteraard als iemand u met het mengen en aangeven kan helpen, want het is wel de bedoeling dat u gelijk na de productie van het gietmengsel begint met het aanbrengen van het product. Eén man op de mengwerkplaats, een andere werkend op de vloer, dat is de ideale manier om als doe-het-zelver een gietvloer aan te brengen.

Gietvloeren in combinatie met wandproducten
Nog mooier is natuurlijk als u naast de gietvloer ook wanden gaat coaten. Dit levert echt een spectaculaire ruimte op. Ook zeer functioneel want bijvoorbeeld in de badkamer kan een coating juist heel goed werken. Gecoate wanden zijn zeer snel schoon te maken en maken van uw badkamer soms een lichtreflecterende oase. Producten als Pandomo kunt u als gietvloer doe-het-zelver beter aan de professional overlaten, maar er zijn hele handige coatings op de markt die perfect waterdicht zijn en die u gewoon met een roller kunt aanbrengen. Hoe vlakker de ondergrond, hoe beter het resultaat. U zult bijvoorbeeld gasbetonwandjes eerst goed vlak moeten maken alvorens u met de coating gaat beginnen.