Woonbeton, kan ik het zelf?

In principe hanteren we op dit klusforum het principe ‘je kan alles zelf’. Het aanleggen van woonbeton is echter een bijzonder doe-het-zelf klusje. Een goede voorbereiding begint met goede informatie en bij deze een eerste aanzet. Eerst iets over het proces. De volgende stappen zijn bij de aanleg van een woonbetonvloer noodzakelijk:

  1. Uitzetten van de definitieve hoogte van de binnen betonvloer
  2. Naden afdichten en ondervloer woonbeton prepareren
  3. Aanbrengen van kantstrook en bewapening /leidingwerk/vloerverwarming
  4. Het storten van de woonbeton vloer
  5. Het glad afwerken van het oppervlak met de vlindermachine
  6. Het aanbrengen van een beschermlaag; de zgn. sealer

1. Uitzetten definitieve hoogte woonbetonvloer
Tot waar ga je de woonbetonvloer storten? Je zult de hoogte van het woonbeton moeten uitzetten op de wanden. Het uitzetten van hoogtes kan met een waterpas maar bij grotere vloeroppervlakten is het altijd handig als je wat fysieke lijnen uitzet ter controle.

2. Naden afdichten en ondervloer woonbeton prepareren
Bepaal in eerste instantie de dikte van de aan te leggen woonbetonvloer en waarop deze komt te liggen. Als het om een bestaande zand-cement dekvloer gaat, zorg er dan voor dat deze goed geschuurd is, d.w.z. geen losliggende resten of cementhuiden. Als je een dikkere woonbetonvloer wilt toepassen op een ruwe betonvloer omdat je ook leidingen wilt wegwerken, zorg er dan voor dat alle naden tussen vloer en wand goed afgedicht zijn. Daarna kan je ook kijken of je een primer nodig hebt voor de hechting van de vloer. Bij een dunnere woonbetonvloer (15-20 mm) zal je deze zeker nodig hebben.

3. Aanbrengen van kantstrook en bewapening /leidingwerk/vloerverwarming
Als je vloerverwarming gaat toepassen, ga dan specifiek kijken of het product dat je gaat gebruiken daarvoor geschikt is en welke laagdikte je daarvoor nodig hebt. En controleer ook bij welke laagdikte je krimpnetten nodig hebt. Om de vloer los te houden van de wand kan je dunne kantstroken toepassen.

4. Het storten van de woonbeton vloer
Een kleine woonbetonvloer kan je misschien nog af met een schep en een flinke betonmolen, voor de grotere vloeren moet je misschien gewoon een wagen van de betonfabriek laten komen. Hou rekening met de hardingstijd van het woonbeton en de exacte mengverhouding.

5/6. Afwerking en woonbetonsealer
Het polijsten van woonbeton is het beste te doen met een betonpolijstmachine. Daarna kan begonnen met het aanbrengen van de uiteindelijke woonbetonsealer. Deze kan worden aangebracht met een roller. Bekijk goed hoeveel lagen nodig zijn om het woonbeton echt goed af te dichten.