Jouw eigen klusbedrijfje

Elk jaar weer zijn er tienduizenden mensen die verbouwingen beginnen of klussen rondom het huis proberen uit te voeren. Het resultaat is een complete puinhoop. Natuurlijk zijn er klusjes die iedereen zelf thuis kan doen, maar er zijn ook genoeg projecten waarbij het beter is om een professional in te schakelen. Ben jij wonderbaarlijk handig? Draai jij jouw hand niet om voor dat soort klusjes en reparaties? Dan is het wellicht een idee om jouw eigen klusbedrijfje te beginnen. Nu denk je misschien wel: wanneer je echt goed bent als klusjesman, waarom zou je dan niet in loondienst gaan werken? Dan is het goed om te weten dat je in realiteit als ZZP’er meer geld kunt verdienen. In deze blog bespreken we daarom hoe ook jij een eigen klusbedrijf kunt opzetten en waarom dit een beter idee is dan in loondienst werken.

Eigen bedrijfje in plaats van loondienst

Indien je vroeger een ervaren klusjesman was, dan was het logischer om in loondienst te gaan werken. In het verleden waren andere aspecten van de bedrijfsvoering namelijk erg ingewikkeld om als klusjesman zelf te doen. Hieronder valt bijvoorbeeld marketing, verkoop en administratie. Door de komst van het internet en vele verschillende online services is het tegenwoordig wel degelijk mogelijk om dit allemaal zelf te doen. Je kunt als zelfstandig klusjesman prima klanten werven op manieren die vroeger nog niet mogelijk waren. Zo is het bouwen van een eigen website hartstikke makkelijk. Tegelijkertijd kun je ook zonder al te veel geld via sociale media-kanalen jouw bedrijfje promoten bij de beoogde doelgroep. Daarom is het vandaag de dag veel gemakkelijker voor klusjesmensen om een eigen bedrijfje te runnen en constant volgeboekt te zijn met klanten.

Specialiseer en onderscheid jezelf

Wanneer je een eigen bedrijfje begint als klusjesman, dan denk je misschien dat het noodzakelijk is om alles te kunnen. Dat is echter niet helemaal waar. Het kan juist een onderscheidende factor zijn wanneer jij je specialiseert in een paar taken en/of reparaties. Ben jij daarin anders dan de concurrenten? Heb jij een praktische aanpak waardoor je meer dan genoeg klanten krijgt voor deze werkzaamheden? Dan is specialiseren helemaal geen slecht idee.

Kosten en kapitaal

Je zult misschien denken dat het nodig is om te investeren in alle verschillende machines die je nodig hebt wanneer je een eigen klusjesbedrijf begint. Dit kan de opstartkosten flink doen oplopen. Bovendien zul je dan een behoorlijk groeikapitaal nodig hebben. Gelukkig is dat niet per se waar. Zeker wanneer jij je specialiseert in specifieke taken. Dan heb je waarschijnlijk maar een paar apparaten en tools nodig. Zo is het goed mogelijk om elektrisch gereedschap te kopen voor niet te veel geld. Professioneel gereedschap voor de ZZP’er koop of huur je namelijk eenvoudig online tegen de laagste prijzen. Op deze manier wordt het stiekem toch wel hartstikke leuk om een eigen klusbedrijfje te beginnen!

Geef een antwoord