Tips voor klussen op grotere schaal als hobbyist

In de periode van de intelligente lockdown hebben veel Nederlanders de mouwen opgestroopt en de handen aan het werk gezet. Allerlei tuinen hebben een opfrisbeurt gekregen, de verbouwingen vlotten eindelijk en ook die klusjes in huis die normaal uitgesteld werden zijn eindelijk aangepakt. Heb jij ook lekker geklust de afgelopen 2 maanden? Beviel het klussen wel en heb je de smaak te pakken gekregen? Dan ben je misschien van plan om straks een groter project onder handen te nemen. Om te voorkomen dat je straks op de verkeerde voet start of veel geld ‘verspilt’, geven wij van MijnKlusforum wat handige tips voor klussen op grotere schaal als hobbyist!

#1 Tekenen, meten en schetsen

Wacht nog even met pallets kopen of materialen aanschaffen. De eerste stap van een klus op een grotere schaal is vooral voorbereiding. Dat wil zeggen dat je moet tekenen, meten en idealiter op schaal schetsen. Houd daarbij natuurlijk ook rekening mee of het wel haalbaar is. Zo kun je niet iets maken wat tegen de natuurwetten gaat. Bovendien is het een goede manier om te controleren of er genoeg ruimte is. Daarnaast heb je gelijk een houvast hoeveel materiaal en welk materiaal je nodig hebt. Vandaar dat deze eerste stap echt cruciaal is voor klussen op grotere schaal – zeker voor ons hobbyisten. 

#2 Tijd ervoor inplannen

Voor de grotere klussen is het erg belangrijk dat je de tijd neemt. Dat betekent soms ook tactisch inplannen wanneer je ermee aan de slag gaat. Maak daarom vooraf een haalbare planning. Zo kan het helpen om een bepaald doel per keer voor ogen te hebben. Bijvoorbeeld dat de fundering op dag 1 in orde moet zijn als je een nieuwe schuur of leuke veranda aan het bouwen bent. Probeer niet te veel stappen in één dag te proppen, zeker niet als je weinig ervaring hebt met klussen op grotere schaal. Dan kun je beter de tijd ruim inschatten en een meevaller treffen.

#3 Houd het leuk

Heb je hele ambitieuze plannen? Wees dan wel even een tel realistisch: ga je dit echt redden? Het is namelijk voor ons hobbyisten het allerbelangrijkst dat het klussen wel leuk blijft. Wanneer je te veel hooi op je vork neemt, dan kan het al gauw voelen als werk in plaats van even lekker klussen. Natuurlijk kun je ook die ambitieuze plannen leuk houden. Vraag bijvoorbeeld aan wat vrienden of ze een handje kunnen helpen (netjes met social distancing). Je hoeft immers niet altijd alles in je eentje te doen.

Geef een reactie