Wat is rabat voor hout en wat kun je ermee doen?

Ben je bezig met klussen en gebruik je hier hout bij? Dan bestaat er een hele grote kans dat je de houtsoort rabat hout tegen bent gekomen. Deze houtsoort wordt door veel mensen voor klussen in de tuin en rondom het huis gebruikt. Maar wat is rabat eigenlijk voor houtsoort en wat kun je er precies mee doen? In dit artikel lees je de antwoorden op deze vragen en meer. 

 

Wat is rabat?

Wanneer we spreken over rabat, hebben we het eigenlijk over een bepaalde soort vorm plank. De naam komt van een specifieke manier waarop planken gezaagd kunnen worden, waardoor het mogelijk wordt om de planken – wanneer ze aan elkaar bevestigd worden – een stukje te laten overlappen met elkaar. De naden in de planken worden speciaal zo gemaakt om ervoor te zorgen dat water gemakkelijk kan wegstromen van het hout. Dit leidt ertoe dat er geen water in de naden van het hout kan blijven hangen, waarmee houtrot voorkomen wordt. Wanneer planken dus met rabat worden afgewerkt, kunnen zij beter tegen (regen)water dan reguliere houten planken. 

 

Welke verschillende soorten rabat zijn er?

Er zijn ontzettend veel verschillende typen rabat hout. Twee typen rabat kom je echter enorm vaak tegen. Dit zijn Zweeds rabat en regulier rabat. Het grootste verschil tussen deze twee soorten hout, zit hem in de vorm die de plank heeft. Zweeds rabat is smal aan de bovenzijde en loopt schuin af. Aan de onderzijde van planken van Zweeds rabat vind je een uitsparing. Daarmee kan de plak aan de dunne zijde van een andere plank bevestigd worden. Regulier rabat heeft aan de onderzijde van de plank een groef en aan de bovenzijde een randje wat hier precies in past. Dit maakt het mogelijk om diverse planken gemakkelijk aan elkaar te bevestigen. 

 

Waar wordt rabat hout voor gebruikt? 

Veel mensen maken gebruik van rabat hout voor hun schuttingen. Dit komt mede doordat het hout zo goed tegen regen en water kan. Ook wordt rabat hout veel gebruikt bij gevelbekleding, dit geldt met name voor Zweeds rabat. Rabat hout wordt eigenlijk nog maar weinig in binnenruimtes gebruikt en wordt door veel mensen gezien als hout voor buitenshuis. Het hout is echter een goed isolatiemateriaal en kan goed zorgen voor een sfeervol en warm huis. Het is dus zeker het overwegen waard om rabat hout in en rondom je huis te gaan gebruiken. 

 

Geef een antwoord